Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 17-07-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Maria TOADER, Ana Maria MERTICARU
Titlul articolului: Rromii din Italia, amprentaţi împreună cu toţi italienii
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/actualitatea/rromii-din-italia-amprentati-impreuna-cu-toti-italienii.html?3927;2787596


Numele cotidianului

Articolul:

Măsură Până să-şi concretizeze Tăriceanu „îngrijorarea“ faţă de fenomen

Rromii din Italia, amprentaţi împreună cu toţi italienii

de Maria TOADER, Ana Maria MERTICARU | 17 IULIE 2008

Premierul le-a cerut răspicat miniştrilor să nu se limiteze doar la monitorizarea situaţiei

1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere

Rromii din Italia, amprentaţi împreună cu toţi italienii

Până să se trezească Guvernul Tăriceanu să reacţioneze la măsura ampretării rromilor, Cabinetul de la Roma a şi decis că aceştia vor fi amprentaţi la un loc cu toţi italienii. Tăcerea apăsătoare din rândul autorităţilor române a fost pusă pe tapet, ieri, chiar de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Încă de săptămâna trecută, şeful Executivului a început să pună, mai întâi, ordine chiar în propria ogradă, cerându-le miniştrilor de Externe şi Interne (Lazăr Comănescu şi Cristian David) să aibă o atitudine activă, mai ales la nivelul instituţiilor europene, faţă de problemele românilor din Italia. Mai mult decât atât, Tăriceanu le-a solicitat membrilor Guvernului să nu se mulţumească doar să monitorizeze evoluţia situaţiei, ci să întreţină o legătură permanentă atât cu autorităţile italiene, cât şi la nivel interministerial.

„Pentru Guvernul român, ca şi pentru celelalte state europene, respectarea drepturilor omului este o prioritate. Nu putem accepta ca cetăţenii români să fie supuşi unor practici discriminatorii, care nu respectă demnitatea umană”, a spus, ieri, premierul. Pentru a compensa lipsa de acţiune a autorităţilor în ceea ce priveşte acest scandal, Tăriceanu a mai solicitat miniştrilor să facă publice demersurile pe care autorităţile române le întreprind. „O parte importantă a populaţiei române care trăieşte în Italia este îngrijorată, afectată de aceste măsuri ale autorităţilor italiene.

Vreau să simtă că Guvernul român este garantul acestor drepturi, pe care autorităţile italiene trebuie să le respecte”, a declarat premierul, încercând să-i mobilizeze în al doisprezecelea ceas pe membrii Executivului. Pentru a obţine efectul dorit, Tăriceanu le-a oferit miniştrilor propriul exemplu, explicându-le că marţi, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, i-a solicitat diplomatului încă o dată „să transmită autorităţilor de la Roma îngrijorarea noastră cu privire la conţinutul deciziilor Guvernului italian privind siguranţa publică”, conform unui comunicat al Guvernului.

Din ianuarie 2010, vor fi amprentaţi toţi italienii

După Napoli şi Milano, urmează înregistrarea locuitorilor din cele 50 de tabere de nomazi din Roma. În capitala italiană, cei care se vor ocupa de recensământ vor fi operatorii Crucii Roşii, cu sprijinul “mediatorilor culturali”, informează Le Monde. În ciuda criticilor lansate de eurodeputaţii care au cerut stoparea recensământului considerat discriminatoriu, ministrul de Interne Roberto Maroni a anunţat la începutul săptămânii că operaţiunea va continua. Mai mult, a prezis că modelul italian de recensământ va sfârşi prin a fi recunoscut şi adoptat şi de alte ţări europene, pentru o mai bună gestionare a problemei rromilor.

Un prim raport al recensământului va fi trimis Comisiei Europene până la sfârşitul lui iulie, iar până la jumătatea lui octombrie toate operaţiunile vor fi complete pentru a permite intrarea în cea de-a doua fază a recensământului: „şcolarizarea copiilor” şi „închiderea taberelor ilegale”. La Roma nu este prevăzută amprentarea minorilor, aşa cum s-a întâmplat în celelalte două oraşe, iar rubricile „etnie” şi „religie”, din fişele distribuite la Napoli, vor dispărea. În fişele care vor rămâne în arhivele Crucii Roşii vor apărea doar informaţii medicale, biometrice şi legate de starea civilă.

Fiecare rrom înregistrat va primi un carnet cu care va avea acces la principalele servicii publice, iar în cazul copiilor va conţine informaţi despre şcolarizare. Operaţiunile vor fi supravegheate de carabinieri în civil, în cazul în care unii nomazi nu doresc să furnizeze informaţiile cerute. În plus, rromii cu antecedente ar putea fi expulzaţi ca fiind „persoane periculoase”. Chiar dacă, cel puţin la Roma, nu se vor preleva amprentele, aceasta nu înseamnă că autorităţile au renunţat la idee. Mai mult, potrivit unui amendament la legea bugetului, din ianuarie 2010, amprentarea devine obligatorie pentru toţi cetăţenii Italiei.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.